Kuchenno – pierogowe rewolucje

            „Pierogi znane
są w Polsce prawdopodobnie już od XIII w.  Sprowadzone zostały przypuszczalnie z
Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Podobno biskup Jacek Odrowąż zachwycił się ich
smakiem podczas bytności w Kijowie i dzięki niemu zagościły w Polsce.”*
            Pierogi w naszych domach to potrawa często spotykana.
Z mięsem, kapustą i grzybami, jagodami a nawet pasztetem. Kto co lubi, prawdę
mówiąc. Tradycyjne i te mniej tradycyjne. Kojarzą się z dzieciństwem i maminą
kuchnią.
            „Pierogi
nie tylko po polsku” to książka z przepisami na różnego rodzaju pierogi.
Przepisy poprzedza krótka notatka o cieście pierogowym. Przepisy są podzielone
na dwie części: Pierogi gotowane oraz Pierogi pieczone i smażone. Każdy przepis
zawiera składniki do ciasta i nadzienia, sposób wykonania oraz ciekawostki o
danym daniu. Czasami jest też dołączona fotografia potrawy. Przepisy są różne,
dla każdego znajdzie się tutaj coś dobrego. Wytrawne i trochę mniej,
tradycyjne, ale i nowoczesne, wegetariańskie, egzotyczne. Proste i trudniejsze
w wykonaniu.
            Mistrzynią
kuchni nie jestem, ba, ja prawie wcale
nie gotuję. Nie moja bajka, trudno. Jednak gdy tylko zobaczyłam tę pozycję i
wspomniałam o niej mamie musiałam ją mieć, a raczej musiał mieć ją moja rodzicielka. Zaznaczam
więc, że opinia jest jej, ubrana w moje słowa, gdyż twierdzi, że jej wypowiedz
nie nadaje się na opublikowania. Słowo się rzekło i obietnicy trzeba dotrzymać.
            „Pierogi
nie tylko po polsku” to prawdziwa skarbnica wiedzy dla osób kochających pierogi
w różnym wydaniu i lubiąca eksperymentować. Sama byłam zaskoczona ilością
sposobów wykonania tej, mogłoby się wydawać, prostej potrawy. Plusem tego
wydania jest różnorodność, jak już było prędzej wspomniane, każdy znajdzie coś
dla siebie. Do tego znajdują się tu pomysły, które można wykorzystać w
rodzinnym gronie jak i na jakiejś większej uroczystości. Przepisy z różnych
części naszego kraju, ale i innych miejsc. Połączenia często… dziwne, ale z
pewnością smaczne.  Każdy sposób
wykonania jest opisany czytelnie i zrozumiale.
            Książka
ta została wydana na papierze, który szybko się nie zniszczy podczas
korzystania z niej w kuchni. Oprawa graficzna jest ładnie wykonana, dużej
ilości przepisom towarzyszą zdjęcia, pokazujące jak dana potrawa wygląda.
Wszystko jest opisane w sposób jednolity i bez problemu da się odnaleźć to
czego akurat szukamy.
            „Pierogi
nie tylko po polsku” przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pichcenia. Jedna
potrawa, a ile można z nią zrobić na tyle przeróżnych sposobów. Dzięki niej
zaspokoicie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecamy!
* Wikipedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Pierogi) 
Autor: Alina
Stradecka

Tytuł: Pierogi nie
tylko po polsku

Wydawnictwo: Świat
Książki

Rok wydania: grudzień
2012
 
Liczba
stron:
192

Ten post ma 8 komentarzy

  1. U mnie ta książka jeszcze czeka, ale ślinka mi cieknie na samą myśl o tych wszystkich pysznościach 🙂

  2. Witaj w klubie- ja również mistrzynią kuchni nie jestem, chociaż bardzo chciałabym. Jednak to całe zamieszanie z gotowaniem, to chyba nie dla mnie. Aczkolwiek bardzo lubię jeść, w tym również pierogi, więc może warto podsunąć mojej mamie tą pozycję. A nuż ją zainspiruje do działania 😉 Pozdrawiam! 🙂

  3. Coś dla mojej mamy. Masz mały błąd zamiast w kuczni w kuchni.

  4. Nie jestem fanką gotowania ani pierogów, ale mojej babci na pewno się spodoba 🙂

Dodaj komentarz

Close Menu